Ψηφιακό Αποθετήριο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού

Η ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ Αίθουσα Κωστή Παλαμά

Ημερομηνία:   Σαβ 27-10-2018, 19:00
Τιμή:   Γενική είσοδος 12€

Σάββατο 27 Οκτωβρίου  στις 19.00

(αίθουσα Κωστή Παλαμά, περιορισμένος αριθμός θέσεων)

Γενική είσοδος 12€ Προπώληση viva

H Εφημερίς Των Κυριών

Η παράσταση «Εφημερίς των Κυριών» της Ευσταθίας μετά από μία πολύ επιτυχημένη θεατρική σεζόν 2017-2018, ξεκινάει τη δεύτερη χρονιά της με αφετηρία δύο παραστάσεις στο φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» στην αίθουσα «Κωστής Παλαμάς». 

Η θρυλική εφημερίδα της Καλλιρρόης Παρρέν επιστρέφει στο φυσικό της χώρο εκεί που πριν από 130 χρόνια ξεκίνησε να δίνει δυναμικά το παρόν της οργανώνοντας αξέχαστες λογοτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και έχοντας δίπλα της τα προοδευτικά μυαλά εκείνης της εποχής όπως τον Γ. Σουρή, Κ Παλαμά, Γ. Δροσίνη, Π. Νιρβάνα, Ζ Παπαντωνίου, Γρηγόριο Ξενόπουλο κ.α. Σε μια προσπάθεια αναβίωσης του ιστορικού κέντρου των Αθηνών από τους λάτρεις της πόλης, η «Εφημερίς Των Κυριών» επιστρέφει δικαιωματικά να ενισχύσει αυτήν την αυθόρμητη και πηγαία κίνηση.


Με την υποστήριξη του Black Duck στα πλαίσια του εορτασμού των δέκα χρόνων του. blackduck.gr

 

 «H Εφημερίς Των Κυριών»

«Διαβάζοντας την «Εφημερίδα των Κυριών» πιο πολύ θαυμάζεις το μεγαλείο της προσφοράς και το τι θα πει πάθος κι αγάπη κι ενθουσιασμός και πίστη σε μια ιδέα, τι θα πει να πετάς στα ουράνια σαν ένας ερωτευμένος έφηβος και μαζί σου να πετάει η ομάς!»

Ένα θρυλικό έντυπο μιας τεράστιας προσωπικότητας του 19ου αιώνα, συγκινεί και εμπνέει μία σύγχρονη τραγουδοποιό, ώστε να δημιουργήσει μια παράσταση.

 «Η Εφημερίς των Κυριών», που εξεδόθη για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου του 1887 από την Καλλιρρόη Παρρέν, ξαναδιαβάζεται από την Ευσταθία σε μια παράσταση μετά μουσικής. Η πρώτη εφημερίδα φτιαγμένη από γυναίκες για γυναίκες. Γυναίκες μιας άλλης εποχής, χωρίς βασικά δικαιώματα, μην έχοντας πρόσβαση στη μόρφωση και καμία εξουσία πάνω στον εαυτό τους.

Στην παράσταση δεσπόζουν κείμενα της εφημερίδας γραμμένα από την πένα της εκδότριάς της, της πρώτης ελληνίδας φεμινίστριας, της Καλλιρρόης Παρρέν, η οποία με την Εφημερίδα της συνετέλεσε στην αφύπνιση του γυναικείου φύλου στην Ελλάδα.

Η ηθοποιός Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, ούσα μυημένη εδώ και χρόνια στη μαγεία της ανάγνωσης της Εφημερίδος, σκηνοθετεί την παράσταση και ταυτίζεται με την Καλλιρρόη Παρρέν, γίνεται σιγά σιγά η φωνή της που διασχίζει τους αιώνες για να έρθει στα δικά μας αυτιά.

Ο Χάρης Μπότσης στο πιάνο, εμπλέκεται μουσικά με την υπέροχη ελληνική γλώσσα της Εφημερίδος των Κυριών αντιπαραθέτοντας παλιές και σύγχρονες μελωδίες καθώς και τραγούδια διάσπαρτα μέσα στην παράσταση με συγκεκριμένη θεματική μέχρι να φτάσει στο «τώρα» με ένα φρέσκο τραγούδι που έγραψε η Ευσταθία για το φινάλε της παράστασης.

Τέλος, η Νίκη Μαυροειδή ενσαρκώνει μία αδικημένη μορφή, άγνωστη στους περισσότερους που με μεταφυσικό τρόπο θέλει να μας πει τη δική της ιστορία και να δικαιωθεί …

Έρευνα, Σύνθεση κειμένων, πρωτότυπα κείμενα και μουσική: Ευσταθία
Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Μαρκοπούλου
Πιάνο: Χάρης Μπότσης
Μουσική επιμέλεια: Ευσταθία, Χάρης Μπότσης
Παίζουν: Ευσταθία, Ανδρομάχη Mαρκοπούλου, Χάρης Μπότσης, Νίκη Μαυροειδή
Παραγωγή: Black Duck

Πλατεία Aγ. Γεωργίου Καρύτση 8,
Αθήνα 10561

events@lsparnas.gr

210 3221917
με μετρό: στάση "Πανεπιστήμιο"

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ