Ψηφιακό Αποθετήριο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού

ΛΕΣΧΗ ΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ημερομηνία:   Σαβ 24-11-2018, 20:00
Τιμή:   Κράτηση θέσης απαραίτητη

Η εναρκτήρια εκδήλωση της Λέσχης Νομικών στις 24/11/2018, ημέρα Σάββατο και ώρα 20:00 στην αίθουσα τελετών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, ξεκινά ως ένα φιλόδοξο εγχείρημα αναγέννησης της εγχώριας διανόησης από Έλληνες του εξωτερικού – φοιτητές και αποφοίτους με την υποστήριξη καθηγητών κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου. Η ΛΝΝ απευθύνεται στον πνευματικό βίο του τόπου εν συνόλω, πρωτίστως το δίκαιο, τη φιλοσοφία, την κλασική φιλολογία, την ιστορία και φυσικά τη λογοτεχνία.

Εισηγητές - Πρόγραμμα

Αλέξανδρος Γ. Καζιμίρωφ

Ο Αλέξανδρος Γ. Καζιμίρωφ είναι αριστούχος τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει ασκήσει πρακτική στη μεγαλύτερη δικηγορική εταιρεία της Κύπρου, ενώ παράλληλα έχει παρακολουθήσει μαθήματα ναυτικού δικαίου από το Tulane University της Νέας Ορλεάνης, ως υπότροφος του Ινστιτούτου Αιγαίου. Μεταφερθείς στη Νομική Σχολή Αθηνών το 2018, εκπροσωπεί το πανεπιστημίο στο διεθνή νομικό διαγωνισμό του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στο δίκαιο της θάλασσας. Έχει σπουδάσει επί σειρά ετών θεωρητικά μουσικής.

Θέμα: Συγκριτική Ευρωπαϊκή λογοτεχνία και μουσική ιστορία: δύο παράλληλες;

Αρχής γενομένης από τους ποιητές της Νέας Αθηναϊκής Σχολής, εμπνευσμένους από τους παρνασσιστές Arthur Rimbaud και Paul Verlaine, στους προκατόχους του ρομαντισμού εως και τον Sir Philip Sydney, η λογοτεχνική έκφραση βίωνε διαρκώς μια εσωτερική αναγέννηση, μια μετάβαση από το παλιό στο νέο. Η αναζήτηση αν ισχύει το ίδιο και στην ιστορία της κλασικής μουσικής μέσα από τις τρεις μεγάλες σχολές και τους εκφραστές της, με αναφορές στην φιλοσοφική προσέγγιση του Michel Serres.

Νικόλας Βαδιβούλης

Ο Νικόλαος Βαδιβούλης είναι αριστούχος τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα διεθνούς φορολογικού δικαίου στο London School of Economics, ενώ έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ακαδημαϊκών συνεδρίων και εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπου σε αρκετά υπήρξε και συνδιοργανωτής.

Θέμα: Θεολογία και θεωρία του Κράτους: το καθήκον να είναι κανείς δίκαιος

Ο Θεός και το Κράτος αποτελούν – κάθε έννοια με τον τρόπο της – προσωποποίηση δύο αφηρημένων ιδεών. Κατ’ επέκταση, η Θεολογία και η Θεωρία του Κράτους αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, αν αξιώσουν μια υπερβατικότητα, είτε με τη μορφή της αυτονομίας του θείου σε σχέση με τον κόσμο είτε υπό την μορφή της αυτονομίας του Κράτους σε σχέση με το Δίκαιο. Άραγε, ο νόμος, ως η κατεξοχήν κρατική πράξη, γεννά αυθεντικές ηθικές υποχρεώσεις, όπως τα κελεύσματα μίας θρησκείας;

Αχιλλέας Α. Σταματιάδης

Ο Αχιλλέας Α. Σταματιάδης είναι κάτοχος Bachelor of Arts (BA) in International Affairs with minors in History, Political Science and Classics από το Northeastern University, ΗΠΑ. Έχει μετεκπαιδευτεί με ειδίκευση τα Classical Reception Studies, στο Harvard Extension School και στο Harvard Special Students and Visiting Fellows Program, στις ΗΠΑ. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για την Μπαρόκ Μουσική στο Open Yale Courses με τον Craig Wright, στο Harvard X με τον Thomas Forrest Kelly και στο Department of Music του American College of Greece.

Θέμα: Πρώιμη Όπερα και Αρχαίος Μύθος: Ο Μύθος του Ορφέα

Ποια είναι η σημασία του μύθου για τον ανθρώπινο πολιτισμό; Μια βασική επισκόπηση των αρχαίων μύθων που αναφέρονται στους προπομπούς της όπερας: από τα ιντερμέδια των Μεδίκων, μέχρι την favola in musica L’Orfeo του Monteverdi. Προσεχτική ανάγνωση των κειμένων, μουσική μύηση και διεπιστημονικές προσεγγίσεις μέσα από το πρίσμα της θεωρίας της πρόσληψης

 

Στη δεύτερη ώρα θα ακολουθήσει μια σύντομη περιγραφή του τρόπου εργασίας της λέσχης και έπειτα έναρξη των εγγραφών. 

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 6949 473 286 ή με email lnn.secretariat@gmail.com

 

Πλατεία Aγ. Γεωργίου Καρύτση 8,
Αθήνα 10561

events@lsparnas.gr

210 3221917
με μετρό: στάση "Πανεπιστήμιο"

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ