Ψηφιακό Αποθετήριο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ημερομηνία:   Σαβ 09-03-2019, 16.00
Τιμή:   Είσοδος ελεύθερη

Έκθεση 02.03.2019-06.04.2019
Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή: 16.00-20.00
Σάββατο: 12.00-20.00
Αίθουσα εκθέσεων, 3ος όροφος

 

Συνεχίζοντας τη συνέργειά της με τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός στην Αθήνα, η πολιτιστική πλατφόρμα Δύο Χωριά διοργανώνει την ομαδική έκθεση Beautiful, από 02 Μαρτίου έως 06 Απριλίου 2019. Για πρώτη φορά στην ιστορία του κτηρίου-μνημείου της Πλατείας Καρύτση, 11 σύγχρονοι εικαστικοί από την Ελλάδα και την Κύπρο συνομιλούν με τα έργα 11 παλαιότερων καλλιτεχνών, τα οποία επέλεξαν οι ίδιοι από την ιστορική συλλογή του Φ.Σ. Παρνασσός.

Στις αρχές του Δεκέμβρη 2018, τα Δύο Χωριά ζήτησαν από τους καλλιτέχνες Σπύρο Αγγελόπουλο, Τάσσο Βρεττό, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Αριστείδη Λάππα, Ηλιοδώρα Μαργέλλου, Βασίλη Παπαγεωργίου, Μαρία Παπαδημητρίου, Cacao Rocks, Poka –Yio, Γεωργία Φαμπρίς και Σάββα Χριστοδουλίδη να μελετήσουν τη συλλογή του Φ.Σ. Παρνασσός και να επιλέξουν ένα έργο της συλλογής, με το οποίο ένα δικό τους έργο βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία, είτε εννοιολογικά, είτε από άποψη τεχνικής.

Το να συνεργάζεται ένας καλλιτέχνης με την υφιστάμενη συλλογή κάποιου μουσείου ή πολιτιστικού ιδρύματος είναι ένα αρκετά διαδεδομένο φαινόμενο. Ιστορικά, καλλιτέχνες έχουν εμπνευστεί αναρίθμητες φορές από τα μουσεία και τις ποικίλες συλλογές τους (αρχαιολογικές, εθνογραφικές, ιατρικές, βοτανικές, ζωολογικές και άλλες) και τις έχουν χρησιμοποιήσει ως βάση είτε για ακαδημαϊκές σπουδές είτε για τη δημιουργία πρωτότυπων έργων τέχνης. Οι συνεργασίες αυτές έχουν διευρύνει το διάλογο γύρω από την έννοια και την ερμηνεία των αντικειμένων, πέρα από την τυπική μουσειολογική τους παρουσίαση και ανάλυση.

Ο τίτλος της έκθεσης Beautiful προέρχεται από μία φράση της συλλέκτριας και φιλανθρώπου Dominique de Menil, η οποία προσκάλεσε τον Andy Warhol το 1970 να δημιουργήσει ένα νέο έργο επιλέγοντας αντικείμενα που βρισκόντουσαν αποθηκευμένα στο φημισμένο School of Design της πολιτείας Rhode Island των ΗΠΑ. Η Menil κάλεσε τον Warhol στη συλλογή με την πρόταση: «αυτό που είναι όμορφο για τον καλλιτέχνη γίνεται όμορφο, αυτό που είναι ποιητικό για τον ποιητή γίνεται ποιητικό. Γι’ αυτό, ας επισκεφτούμε τα μουσεία με καλλιτέχνες και ποιητές».

Στην περίπτωση της έκθεσης Beautiful, τα έργα των σύγχρονων δημιουργών αντικατοπτρίζουν ορισμένους από τους τρόπους με τους οποίους οι ατομικές και ιστορικές αφηγήσεις μιας σχετικά άγνωστης συλλογής επανεξετάζονται από τους καλλιτέχνες σήμερα. Η ιδέα σημερινών καλλιτεχνών που συνεργάζονται με τη συλλογή του Παρνασσού ανοίγει πολλές δυνατότητες και εγείρει ερωτήματα. Αφενός δημιουργεί ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών από διαφορετικές ιστορικές περιόδους, επιτρέποντας παράλληλα τη δημιουργία νέων έργων, νέων τρόπων παρουσίασης και νέων ερμηνειών του υλικού της συλλογής του Παρνασσού. Αφετέρου εξετάζει την αξία της ιστορικής συλλογής από μεταγενέστερους της εποχής τους καλλιτέχνες και θεατές, ενώ προβάλλει τα κοινά στοιχεία αλλά και την απόσταση ανάμεσα σε έργα παρόμοιας θεματολογίας και εικαστικής πρακτικής στον ίδιο τόπο, με το πέρασμα των χρόνων.

Πλατεία Aγ. Γεωργίου Καρύτση 8,
Αθήνα 10561

events@lsparnas.gr

210 3221917
με μετρό: στάση "Πανεπιστήμιο"

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ